“ Hiç araba kullanmayan biri size araba kullanmayı öğretmek istese tepkiniz ne olurdu?”
Dünya insanı olmak döneminin bireylere ve kurumlara dayattığı; başarı kriterlerinin ve kalıpların dışında, farkındalık, gelişimin, değişimin süreklilik halini alması, bireylerin ve organizasyonların gelişim süreçlerinde uzman desteği ile daha efektif yol alması önemlidir. Bütün bu gelişmeler danışmanlık ve koçluk hizmetlerine olan talebi artırmaktadır. Talebin en doğru şekilde karşılanması için alanında gerçekten uzman olan kişiler ile çalışmaktan geçer.
Önemli olan konu bu uzmanların birey ve kurumların gelişim/değişim sürecindeki rollerinin doğru kurgulanmasıdır. Danışman, koç vb… unvanlarla yetkinliği yetersiz olan uzman olduğunu iddia eden birçok kişi ve kurum ile çıkılan bu yolculuk sırasında yaşanabilecek yanlış bir müdahale birey ve organizasyonların çok karmaşık ve telafisi zor olaylar ile karşı karşıya kalmalarına sebep olabilir. Uzmanlar ordusunun- özellikle her şey uzmanı olanların- yasal olarak kontrol edilememesi ve bunu denetleyebilecek net bir platformun olmaması, ülkemizde de aklı çokların sayıca yüksek olması ve bunların sadece iyi bir kartvizit ile kendilerini uzman ilan edebilmeleri sebebi ile bu olaylar sık yaşanmaktadır.
Özellikle koçluk hizmetlerinin algılanma biçiminde sıkıntılar mevcut. Koç; kelime anlamı olarak bir noktadan alı başka bir noktaya taşımaktır. Bu süreçte amaç birey ve organizasyonların hedefe- kendi belirledikleri hedefe– ulaşmaları için rehberlik etmektir. Birey ya da organizasyonların mevcut potansiyellerini kendi belirledikleri hedefe ulaşmada daha etkin kullanmalarını sağlamaktır. Planlı bir danışan/ danışman ilişkisi mevcuttur ve koçun buradaki rolü “ yol arkadaşı” olarak tanımlanmalıdır. Danışana hazır formüller ve yol haritaları sunulamaz. Sadece kendini keşfetmesi sürecinde farkındalık düzeyinin yükselmesine yönelik çalışmalar yapabilir. Burada koçun fonksiyonu doğru ve güçlü sorular sorarak süreçte pozitif etki yaratmaktır. Bireyde ve organizasyonda değişim/dönüşüm dışarıdan değil içeriden başlar ve eğer süreçte koça bağımlılık oluşuyorsa bu noktada sıkıntı var demektir. Koçun değil danışanın değerleri ve doğruları etrafında çalışma gerçekleştirilir. Koçun bu mesleğe başlamadan önce birçok konuda çok iyi eğitimlerden geçmiş olması, duygusal olgunluk düzeyi ve kendi hayatında başarıyı ne derece yakaladığı danışan için önemli bir ölçüm kriteri olabilir.
Tekrar soruyorum;
“Hiç iş kurmamış, sürekli olarak maaşlı çalışan birinden Girişimci Koçluğu hizmeti alır mıydınız?”